Цей калькулятор є модифікацією калькулятору розробленого порталом Освіта.UA
Для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти конкурсний бал розраховується за формулою:
Конкурсний бал (КБ) = К1*П1 + К2*П2 + К3*П3 + К4*А + К5*ОУ,
де П1, П2, П3 – оцінки зовнішнього незалежного оцінювання або вступних іспитів з першого, другого та третього предметів;
А – середній бал документа про повну загальну середню освіту, переведений у шкалу від 100 до 200 балів відповідно до таблиці переведення середнього бала документа про повну загальну середню освіту, обрахованого за 12-бальною шкалою, в шкалу 100-200 (додаток 6 Правил прийому);
ОУ – бал за успішне закінчення підготовчих курсів Університету для вступу до нього за шкалою від 100 до 200 балів при вступі на спеціальності (спеціалізації), зазначені в Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка (додаток 5 Правил прийому).
Невід’ємні вагові коефіцієнти К1, К2, К3, К4, К5 встановлюються Університетом з точністю до 0,01: К1, К2, К3 встановлюються на рівні не менше 0,2 кожний; К4 не може перевищувати 0,1; К5 не може перевищувати 0,05 (додаток 4 Правил прийому).
Остаточно конкурсний бал множиться на регіональний (РК), галузевий (ГК) та сільський (СК) коефіцієнти шляхом його множення на їх добуток.
Наприклад, розрахунок остаточного конкурсного бала вступників до Миколаївського НАУ на окремі спеціальності при конкурсному балі (КБ) 140:
Коефіцієнти | «Менеджмент» | «Агрономія» |
||
---|---|---|---|---|
місто | село | місто | село |
|
РК (1,04) | 140х1,04 = 145,6 | Х | 140х1,04 = 145,6 | Х |
ГК (1,02) застосовується при встановленні пріоритетність 1 або 2 для вступу на спеціальності Агроінженерія, Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка, Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології), Агрономія, Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, Геодезія та землеустрій, Біотехнології та біоінженерія, Харчові технології | Х | Х | 140х1,04х1,02 = 148,512 | 140х1,04х1,02х1,05= 155,938 |
СК (1,05 – для спеціальностей Агроінженерія, Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка, Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології), Агрономія, Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза, Геодезія та землеустрій, Біотехнології та біоінженерія, Харчові технології; 1,02 – для спеціальностей Облік і оподаткування, Фінанси, банківська справа та страхування, Менеджмент, Економіка, Готельно-ресторанна справа, Публічне управління та адміністрування) | Х | 140х1,04х1,02 = 148,512 | Х | 140х1,04х1,05 = 152,88 |
Таким чином, вищий конкурсний бал, а отже вищі шанси навчатися на місцях державного замовлення матимуть вступники із сільської місцевості, які встановили пріоритетність 1 або 2 для вступу на спеціальності «Агроінженерія», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Професійна освіта», «Агрономія», «Геодезія та землеустрій», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Харчові технології», «Біотехнології та біоінженерія» та успішно закінчили підготовчі курси Миколаївського НАУ.